Wat te doen?

Garandeer de nutritionele behoeften

Het doel is om voldoende energie en eiwitten op te nemen om een goede gezondheidstoestand, een goede levenskwaliteit en autonomie te behouden. Een evenwichtige en gevarieerde voeding kan meestal aan de behoeften voldoen.

In deze context is het vergezellen van ouderen een element om te benadrukken: een oudere die wordt vergezeld eet beter dan een geïsoleerde persoon.

Nochtans kan de spontane voedselinname ondervoeding niet altijd oplossen, ongeacht de leeftijd en afhankelijk van de ernst. In dit geval, zal men in eerste plaats een beroep doen op enterale voeding, waartoe orale voedingssupplementen of sondevoedingen behoren.

1

En in het geval van decubitus?

Decubitus, huidzweren als gevolg van langdurige bedrust treden bij voorkeur op ter hoogte van de heupen, billen of hielen.

Zij verhogen aanzienlijk de energie- en eiwitbehoeften en vragen daarom een speciale medische en nutritionele zorg (*).

De plaats van enterale voeding

Ondanks een evenwichtige voeding, zelfs een verrijking van de maaltijden of een adoptie van een aangepaste textuur, zal een ondervoede persoon niet altijd uit de vicieuze cirkel van ondervoeding komen. In dit geval zal het medisch personeel de behoefte aan enterale voeding bepalen.

Enterale voeding omvat twee soorten voedingen: orale of drinkbare voedingssupplementen of sondevoeding. Beiden zorgen voor de aanbreng van energie, eiwitten en nutriënten naargelang de behoeften.

Referentie:
* Pressure ulcer treatment quick reference guide developed by European pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) and National Pressure Ulcer Advisory Panel (NPUAP) 2009aalse voedings-, gezondheids- en welzijnsplan voor de ouderen (PWNS-be), Rusthuizen gids, Question Santé vzw, 2012.
(1) Stratton R J et al, Disease-related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003.
(2)  National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), Nutrition support in adults: oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition; 2006.
(3) Raynaud-Simon A et al. Clinical practice guidelines from the French Health High Authority: nutritional support strategy in protein-energy malnutrition in the eldery. Clin Nutr 2011, 30:312-319.
(4) Milne AC et al. Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition. Cochrane. Database. Syst. Rev2009, CD003288.
(5) Wouters-Wesseling W et al. Study of the effect of a liquid nutritional supplement on the nutritional status of psycho-geratric nursing home patients. Eur J Clin Nutr 2002; 56(3):245-251
(6) Manders M et al. Effect of a nutrient-enriched drink on dietary intake and nutritional status in institutionalised elderly. Eur J Clin Nutr 2009; 63(10):1241-1250
(7) Bos C et al. Nutritional status after short-term dietary supplementation in hospitalized malnourished geriatric patients. Clin Nutr 2001; 20(3):225-233.

(8) Elia M et al. A systematic review of the cost and cost effectiveness of using standard oral nutritional supplements in the hospital setting. Clin Nutr 2016, 35(2):370-80.

Enkele nuttige vragen

  • Hoeveel maaltijden eet je per dag?
  • Eet je alles op?
  • Zijn er bepaalde voedingsmiddelen je niet eet?
  • Heb je hulp nodig bij het eten?
  • Heb je moeite met het slikken of kauwen van bepaalde voedingsmiddelen?
  • Hoeveel weeg je? Ben je in de afgelopen week of maand afgevallen?
  • Heb je in de afgelopen week of maand minder gegeten dan gewoonlijk?