Wat betekent ondervoeding? (gevolg)

Wat zijn de oorzaken?

Ze zijn talrijk en daarom is het soms moeilijk om de juiste oorzaak te vinden. Daarom is het nuttig om snel te handelen indien er sprake is van ondervoeding.

Het kan te wijten zijn aan een ziekte (kanker, longziekte, acute infectie, zelfs griep) of een operatie die de behoeften van het lichaam sterk verhoogt, vooral de eiwitbehoefte.

Het is natuurlijk ook te wijten aan een vermindering van voedselinname, vaak in extreme mate.

En in dit geval zijn de oorzaken soms verraderlijk. Soms is er sprake van opeenvolgende oorzaken die ontaarden in een moeilijk terug te draaien versnelling.

Waarom vermindert de eetlust?

De vermindering van voedselinname kan worden geassocieerd met orale aandoeningen, slikproblemen, pijn, smaakveranderingen, een gebrek aan eetlust, chronische vermoeidheid of digestieve stoornissen/ziekten.

Sommige mensen volgen op oudere leeftijd soms diëten zonder voldoende medische controle (geen zout, geen suiker,…) of krijgen texturen of porties die niet zijn aangepast aan hun behoeften.

De oorzaken zijn soms ook psychologisch of sociaal. Het verlies van autonomie, onzekerheid, depressie, dementie (Alzheimer, Parkinson, etc.), zelfs een aanzienlijk gebruik van medicatie kan ondervoeding bevorderen.