Ondervoeding bij ouderen



Risicofactoren bij ouderen

Het risico op ondervoeding stijgt met het ouder worden. In België is 12% van de 70-plussers ondervoed en loopt 45% een risico op ondervoeding.1 (Zie 'Ondervoeding')

Naarmate we ouder worden verandert ons lichaam. Het metabolisme vertraagt, cellen vernieuwen minder snel, botten en gewrichten worden brozer en de gezondheidstoestand raakt sneller uit balans. Hierdoor is er een groter risico op het verslechteren van de voedingstoestand.

Enkele gezondheidsproblemen waar ouderen vaak mee te maken krijgen zijn een verminderde eetlust, mond- en gebitsproblemen, verteringsstoornissen (zoals constipatie of intoleranties) en interactie van medicatie.

Ook sociale factoren en het psychisch welbevinden van ouderen, kunnen ondervoeding in de hand werken. Een gebrek aan een sociaal vangnet, isolement, eenzaamheid, depressie en immobiliteit kunnen ervoor zorgen dat ouderen zich psychisch minder goed voelen en bijgevolg ook minder goed en minder kwalitatief gaan eten. Daarnaast kan de algemene kwetsbaarheid ook het risico op valincidenten doen toenemen. 2,3

Net zoals de skeletspieren verminderen in functie, verouderen ook de spieren om te slikken met verminderde kauw- en slikfunctie tot gevolg (zie 'Ondervoeding bij dysfagie'). Bovendien kan niet alleen de leeftijdsgebonden afname van speeksel, smaak en geur bijdragen tot slikproblemen, maar zijn er ook bepaalde aandoeningen die het slikken bemoeilijken (denk maar aan dementie, beroerte, …). Deze leiden veelal tot een veranderde of verminderde voedingsinname.

Gevolgen van ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding kan ertoe leiden dat men in een vicieuze cirkel terecht komt die vaak moeilijk te doorbreken is.

Enkele voorbeelden van gezondheidsklachten die kunnen voorkomen ten gevolge van ondervoeding; verminderde spierkracht, vertraagde wondgenezing, daling van de weerstand, verhoogd risico op complicaties bij een operatie, …

Het is belangrijk om ondervoeding bij ouderen tijdig op te sporen en te behandelen.2,3

Hoe ondervoeding bij ouderen opsporen en aanpakken?

Herken de eerste tekenen van ondervoeding

Vroegtijdige opsporing is vaak moeilijk omdat ondervoeding geleidelijk aan ontstaat. Niet enkel het lichaamsgewicht is een aandachtspunt, maar ook de psychische en fysieke signalen moeten worden opgemerkt. Onderstaande factoren kunnen een signaal zijn voor ondervoeding, bespreek ze zeker met uw arts:

  • Onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden
  • Spierzwakte
  • Vermoeid, futloos gevoel
  • Slecht humeur, depressieve moed
  • Toename van ziekte of infectie 

Ondervoeding aanpakken

Uw behandelende arts of diëtist kan uw voedingspatroon analyseren en ondervoeding vaststellen op basis van een grondige bevraging en verschillende onderzoeken. Eenmaal de oorzaken van ondervoeding gekend zijn, kan een behandelingsplan worden opgesteld.

Een gevarieerde voeding rijk aan essentiële voedingsstoffen (energie, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, sporenelementen en meestal vezels) is cruciaal om de voedingstoestand te verbeteren. Hierbij is er extra aandacht nodig voor de inname van voldoende eiwitten. Ook dagelijkse beweging mag niet vergeten worden.

Wanneer gewone voeding niet voldoende is om alle nodige voedingstoffen in te nemen, kan uw arts of diëtist u aanraden om Fresubin te gebruiken. Orale medische voedingen dragen bij aan de gewichtstoename en verminderen bijgevolg ziekenhuisopnames, functionele beperkingen en valincidenten. Dit zal op termijn uw levenskwaliteit verbeteren en herstellen.4,5

Fresubin is voeding voor medisch gebruik en geschikt als dieetvoeding bij patiënten met (risico op) ondervoeding. Enkel te gebruiken onder medisch toezicht. Raadpleeg dus steeds uw arts of diëtist.

 

Referenties:
1. Van den Brandt E, Bertels J. Voorstel van resolutie betreffende het tegengaan van ondervoeding bij ouderen. Vlaams parlement - Stukken [Internet]. 2017; (1086 (2016-2017) – Nr. 1). Available from: https://www. vlaamsparlement.be/parlementaire-documenten/parlementaire-initiatieven/1118499.
2. Meijers JM, Halfens RJ, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Dassen T, Schols JM. Malnutrition in Dutch health care: prevalence, prevention, treatment, and quality indicators. Nutrition. 2009;25(5):512-9.
3. Spruytte N, Aline S, Van Audenhove C. Handleiding: Kwaliteitsindicatoren over kwaliteit van zorg en veiligheid en over kwaliteit van zorgverleners en zorgorganisatie versie 1.8 / 9.01.2018. Agentschap Zorg en Gezondheid; 2018
4. Cawood A, Elia M, Stratton R. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Research Reviews. 2012;11(2):278-296.
5. Elia M, Normand C, Laviano A, Norman K. A systematic review of the cost and cost effectiveness of using standard oral nutritional supplements in community and care home settings. Clinical Nutrition. 2016;35(1):125.

Toegevoegd aan je winkelmandje

Cote à l'os

Prijs: € 12,00
Aantal: 1